Rigatoni z batatem i chorizo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    1 opakowanie
  • chorizo

    100 gram
  • batat

    1 szt
  • pomidorki koktajlowe

    1 opkaowanie
  • orzechy

    1 garść
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • woda

    2/3 szklanki
  • sól i pieprz

  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta.

Chorizo kroimy w plasterki. Batata obieramy i kroimy go w kostkę. Opłukane i osuszone pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szczypiorek siekamy. Orzechy pecan prażymy na gorącej patelni – przekładamy na deskę lekko siekamy.

Na patelnie wylewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojone chorizo. Kiedy kiełbasa ładnie się zarumieni dodajemy do niej pokrojonego Batata i smażymy 1-2 minutki. Na patelnie wlewamy wodę, przykrywamy ją pokrywką i podduszamy mięso wraz z batatem około 10 minut ( w tym czasie bata powinien zmięknąć, ale nie może się rozgotować ma być al dente).

Odkrywamy patelnie- odparowujemy nadmiar wody, dodajemy pomidorki i orzechy pecan – wkładamy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy oliwą z oliwek i serwujemy, smacznego :D

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat