Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rigatoni alla Carbonara

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Maaron Rigatoni 400 g
Guanciale lub panncetta 250 g
żółtko jajek 4 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
parmezan starty 150 g

Porada

Nigdy nie dodawaj do prawdziwej Carbonary śmietany!

Przepis i sposób przygotowania na: Rigatoni alla Carbonara

Guanciale lub pancettę kroimy w 0,5 cm kostkę. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, następnie smażymy guanciale, aż się skarmelizuje. W międzyczasie gotujemy 5 litrów wody, kiedy zacznie wrzeć, dodajemy 12 g soli. Gotujemy pastę, aż będzie al dente. Następnie odsączamy, mieszamy z guanciale, zdejmujemy z ognia i łączymy z czterema zółtkami oraz tartym serem pecorino romano. Kiedy pasta wymiesza się z pozostałymi składnikami, natychmiast podajemy. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak