Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Reniferki z makiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

podstawowe

mak 100 g
masło 125 g
cukier 100 g
sól szczypta
mąka pełnoziarnista 75 g
mąka pszenna 75 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 szt

dekorcja

biała czekolada
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Reniferki z makiem

Kroki postępowania

1
Mak, masło, cukier, sól, maki, proszek do pieczenia i jako łączymy w dużej misce i wyrabiamy jednolite ciasto.
Krok 1 - Reniferki z makiem foto
2
Zawijamy w folie spożywczą i mrozimy w zamrażalce przez 20-30 minut.
Krok 2 - Reniferki z makiem foto
3
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach C przez około 15 minut.
Krok 3 - Reniferki z makiem foto
4
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Dekorujemy ciasta i posypujemy cukrową posypką. Pozostawiamy na blasze do stwardnienia.
Krok 4 - Reniferki z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.09.2014 07:04
jak świątecznie się zrobiło ;)
Grazyna0211 17.09.2014 18:59
fajny pomysł
Mniam 17.09.2014 11:56
Jakie sympatyczne reniferki!
Christopher 17.09.2014 11:07
To tak po skandynawsku. Dwa dni temu byłem w Szwecji ,to poczynając od promu do końca podróży wszędzie łosie i renifery. Smaczne mięsko,a Twój wypiek też.
olkaaa 17.09.2014 10:04
wyglądają świetnie
pestka 17.09.2014 09:02
bardzo fajny deser
Konczi 17.09.2014 08:55
świąteczny akcent zagościł - świetne !
IZABELA29 17.09.2014 08:49
świetnie wyszły
Krystyna32 17.09.2014 08:09
bardzo apetyczne :)
VioletoweKucharzenie 17.09.2014 07:46
ale świetne ciasteczka
Barbara13 16.09.2014 23:39
bardzo fajne ciasteczka
norweska20 16.09.2014 22:19
superowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak