Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Regionalne Rafaello i Ferrero Rocher

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bób 500 g
biała czekolada 100 g
migdały siekane 100 g
twaróg 200 g smażony
śliwki suszone kilka
migdały kilka
miód spadziowy 4 łyżki
kakao 2 łyżki
mleko w proszku 4 łyżki
cukier puder 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat z obwarzanka krakowskiego
sezam jasny i ciemny

Przepis i sposób przygotowania na: Regionalne Rafaello i Ferrero Rocher

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Do gorącego bobu z łupinkami dodajemy białą czekoladę. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy wielkopolski ser smażony oraz podkarpacki miód spadziowy i ponownie blenudjemy. Dodajemy zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy mleko w proszku, do drugiej kakao oraz cukier puder. Obie masy ponownie dobrze mieszamy. Obwarzanki (najlepiej kilkudniowe) ścieramy na bułkę tartą. Suskę sechlońską dzielimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy trzy talerze. Na jednym wysypujemy obwarzankową bułkę, na drugi sezam jasny, na trzeci ciemny. Najpierw przygotowujemy jasne kulki- palce oprószamy bułką, bierzemy odrobinę masy zielonej (z mlekiem w proszku) robimy placuszek- masę należy dość obficie podsypywać bułką obwarzankową. Na środku układamy kawałek suski sechlońskiej i formujemy zgrabną kulkę. Obtaczamy ją w białym sezamie. Czynność powtarzamy do wyczerpania masy. Podobnie postępujemy z masą czekoladową, z tym że do środka dajemy cały migdał, a kulkę obtaczamy w czarnym sezamie. Kulki możemy zawinąć w pazłotko i obwiązać wstążeczką lub ładnie ułożyć na paterze. Pyszny deser gotowy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 03.08.2014 17:18
bobu na słodko to jeszcze nie jadłam :)
Krystyna32 25.07.2014 06:54
wyglądają pysznie
wwwiolka 24.07.2014 23:51
Bardzo ciekawy przepis.
Iwusia 24.07.2014 22:48
ciekawy pomysł
migotka28 24.07.2014 22:47
ciekawy przepis
Ewa 24.07.2014 21:31
Bób jest bardzo wdzięcznym warzywem do wszelkiego rodzaju słodkości :), także polecam go wypróbować właśnie na słodko.
Olga_SK 24.07.2014 20:32
Ten bób mnie zaskoczył :D Ale całość prezentuje się apetycznie!
Megg 24.07.2014 20:15
moje ulubione, pycha
halina17 24.07.2014 19:08
Z bobem jeszcze nie miałam okazji czytać takiego przepisu.
Grazyna0211 24.07.2014 18:23
pyszne domowe słodycze
as28 24.07.2014 18:13
fajny pomysł
cukiereczek 24.07.2014 17:56
wspaniały pomysł
Czyki 24.07.2014 17:44
O Ewcia jak to cudownie wygląda :):)
Renata9 24.07.2014 17:32
jaki smaczny i pomysłowy deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak