Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowe ciasteczka z kardamonem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
cukier brązowy 3 łyżki
mąka razowa 250 g
jajko 1
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
mleko 2% 2 łyżki

Porada

Czy wiecie że kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie ? Pochodzi on ze wschodu i rośnie dziko w południowych lasach Indii.

Przepis i sposób przygotowania na: Razowe ciasteczka z kardamonem

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy ciasto (niestety ciasto ciężko się zagniata i wałkuje). Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto wałkujemy na grubość około 4 - 6 mm, najlepiej nie podsypując mąką. Wycinamy szklanką/ literatką/ foremką ciastka.Przekładamy je na papier do pieczenia lub blachę wysmarowaną tłuszczem.

Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 ºC lub do zbrązowienia brzegów. Przechowujemy w szczeknie zamkniętym pojemniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak