Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna razowa
1 szklanka -
masło
1 kostka -
jajko
1 szt -
żółtko jajek
1 szt -
kabaczek
1/2 szt. -
papryka czerwona
1/2 szt. -
pomidor
1 szt. -
jogurt naturalny
250 ml. -
mozzarella
2 kulki -
oregano świeże
do smaku -
brokuły
5 różyczka -
pesto
1/2 słoiczka -
mąka orkiszowa
1 razowa
Przepis i sposób przygotowania Razowa tarta z kurczakiem
Mąkę wysypujemy na blat/stolnicę dodajemy jajko i posiekane masło.
Ugniatamy ciasto na gładko tak aby nie kleiło się do rąk.
Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki na ok 30 min
Po 30 min wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na ok 3-4 mm
Blachę do tarty natłuszczamy i wysypujemy otrębami. Wykładamy ciasto na blaszkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min.
Farsz:
Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy i smażymy na złoto.
Kabaczek kroimy w drobną kostkę i podgotowujemy razem z drobnymi różyczkami brokuła.
Paprykę i pomidora kroimy w małą kostkę.
Jogurt naturalny wlewamy do miski i dodajemy do niego pesto
Mozzarellę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do jogurtu.
Wykonanie:
Do ostudzonego ciasta nakładamy kurczaka, i wszystkie warzywa.
Zalewamy jogurtem z mozzarellą
Siekamy drobno bazylię i oregano i posypujemy tartę.
Całość wkładamy na 35 min do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Smacznego!!!
Komentarze (3)