Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raviolo Con Uovo

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

semolina 200 g
woda ciepła 30 ml
jajko 2 szt
ser ricotta 500 g
parmezan 100 g
żółtko jajek 6 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
woda zimna 3 l

Przepis i sposób przygotowania na: Raviolo Con Uovo

Kroki postępowania

1
Dodajemy dwa jajka do semoliny i powoli ciasto ugniatamy. Dodajemy stopniowo wodę cały czas ugniatając ciasto.
Krok 1 - Raviolo Con Uovo foto
2
Ugniecione ciasto wsadzamy do miski i zawijamy spożywczą folią. Odstawiamy na 20-30 minut.
Krok 2 - Raviolo Con Uovo foto
3
Ścieramy świeży ser parmezan na grubych oczkach.
Krok 3 - Raviolo Con Uovo foto
4
Dodajemy parmezan do ricotty i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy pod koniec solą i pieprzem.
Krok 4 - Raviolo Con Uovo foto
5
Wałkujemy ciasto na bardzo cienką grubość. Za pomocą rękawa cukierniczego robimy gniazdo o średnicy takiej abyśmy bez problemu wlali żółtko. Czynność powtarzamy tyle samo ile chcemy zrobić pierogów.
Krok 5 - Raviolo Con Uovo foto
6
Gotujemy w osolonej wodzie raviolo przez 4 minuty. Odcedzamy i kładziemy na talerz. Na sam koniec posypujemy parmezanem i doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 6 - Raviolo Con Uovo foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 24.02.2016 07:14
Pięknie żółtko wypływa :)
wwwiolka 23.02.2016 23:54
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak