Ravioli z wypływającym żółtkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • jajko

    2 szt
  • żółtko jajek

    1 szt
  • sól

  • woda

    3-4 łyzki
  • szpinak świeży lub mrożony

    1 op
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser biały

  • przyprawy

  • parmezan starty

  • żółtko jajek

    2 dla kazdej osoby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ravioli z wypływającym żółtkiem foto
Szpinak udusić na masełku, doprawić czosnkiem, solę i pieprzem. Po ostudzeniu dodać rozdrobnione serki. Farsz pozostawić w lodówce na 20 minut, by doszedł :D

Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, w które wbić jajka i żółtko. Zagnieść ciasto mocząc ręce w wodzie i ewentualnie dodając po łyżce wody, aby ułatwić połączenie się składników. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w ściereczkę i odstawić na pół godziny.Po tym czasie ciasto odpocznie i znacznie nabierze miękkości.

Ciasto rozwałkować wałkiem na bardzo cienki placek na podsypanej mąką stolnicy. Połowę każdego placka posmarować białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po łyżeczce nadzienia w odstępach 2 - 3 cm od siebie, w każdej kupce zrobić dołek i wbić zółtko. Przykryć drugą połową ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, radełkiem lub nożem wyciąć kwadraty z ciasta, z farszem znajdującym się w centrum.
Krok 2 - Ravioli z wypływającym żółtkiem foto
Wzorki zrobić widelcem.Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję ravioli i gotować przez około 4 minuty, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.

Tylko 2 ravioli zrobiłam z jajkiem, reszta była mniejsza i tylko z farszem szpinakowym.
Krok 3 - Ravioli z wypływającym żółtkiem foto
W międzyczasie roztopić kilka łyżek masła na patelni. Okrasić pierożki ravioli, posypać tartym parmezanem i pietruszką.

Przeciąć pierożka i ......... jest :D

Uwaga: ciasto należy cienko rozwałkować !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisoglam 21.11.2013 10:10
Super przepis :)
MarchiochaKucharzy 20.11.2013 09:06
W drugim kroku jest napisane : gotować przez około 4 minuty. Te minuty są zależne od grubości ciasta. Ostatnio gdy robiłam te pierożki, cieniusieńko udało mi się rozwałkować ciasto. Przy gotowaniu 4 minuty jajko było tak na pół miękko :D. trzeba próbować! Pozdrawiam
Babciagramolka 19.11.2013 19:59
Nie piszesz ile czasu gotować by żółtko pozostało płynne .Pomysł fantastyczny. Zrobiła bym z żółtkami przepiórczych jajek to pierożki by mogły być mniejsze.
margaret 19.11.2013 19:57
fajny pomysł:)
kasienka23 19.11.2013 17:35
fajny pomysł!
Michał2 19.11.2013 15:51
świetny przepis
Olga_SK 19.11.2013 12:40
Ależ to musi smakować :)
Jadwiga/Jaga85 19.11.2013 12:38
SUPER PRZEPIS!!!
jasiek 19.11.2013 12:32
chyba zaraz zrobię na obiad
Gracer 19.11.2013 12:17
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat