Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli brokułowo-gryczane w serowym sosie
2. W osolonej wodzie ugotuj brokuła. Kaszę ugotuj na sypko w osobnym garnku. Brokuła zmiksuj, dodaj ostudzoną kaszę, wkrusz twaróg. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż. Dodaj do farszu. Farsz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Ciasto wyjmij z lodówki, odrywaj porcjami i wałkuj cienko w kształt długiego prostokąta (ok. 40-50 cm x 20 cm). Można to robić maszynką do makaronu. Na płat układaj w odstępach po 1-2 łyżeczki farszu, pamietając by z każdej strony zostawić odpowiednie odstępy między nimi a także margines ok. 3-4 cm od dłuższego brzegu. Dookoła każdego farszu posmaruj jajkiem. (pokazane na zdjęciach galerii głównej)
4. Przykryj szczelnie porcje farszu, przyciskając dookoła nadzienia, by w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza. Karbowanym nożykiem lub specjalną wyciskarką pooddzielaj pierożki. Opisane czyności powtarzaj aż wykorzystasz całe ciasto i farsz. (pokazane w głównej galerii)
5. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzuć ravioli (nie wszystkie na raz) i gotuj przez 3-4 minuty. Odcedź. Odkładaj na talerz posmarowany masłem, by się nie posklejały.
6. Sos serowy: na szerokiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zasmaż ją, dolewaj stopniowo mleko, sos nie może być zbyt gęsty. Powstanie sos beszamelowy. Dodaj potarte lub rozkruszone sery i podgrzewaj aż się całkowicie rozpuszczą. Sery są tak intensywne, że sosu nie trzeba już doprawiać.
7. Ravioli podawaj z ciepłym sosem, można posypać rzeżuchą lub innymi kiełkami.