Ratatuj z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    250 g
  • papryka

    1 szt
  • cukinia

    1 szt
  • pomidor

    2 szt
  • pomidory krojone z puszki

    1 szt
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • zioła prowansalkie Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

  • ser żółty

    75 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa umyj i pokrój w większą kostkę. Mięso dopraw solą i pieprzem, podsmaż na oleju, dodaj paprykę z cukinią i smaż jeszcze 5 minut. Pod koniec dodajemy pomidory. W między czasie przygotowujemy sos. Pomidory przelewamy do garnka i zagotowujemy, lekko zagęszczamy mąką (w 1/4 szklance wody rozporowadź mąkę), solimy, pieprzymy i dodajemy zioła. Sos wlewamy do mięsa i dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy 20 min. w 200*C bez termoobiegu. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 14.12.2012 16:28
bardzo smaczne,próbowałam
Cukiereczek13 24.10.2012 16:36
pychotka ;)
ilovebake 24.10.2012 15:29
ja wole bez miesa
Piotr-21 24.10.2012 13:40
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat