RATATOUILLE

RATATOUILLE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • bakłażan

    nieduży
  • cukinia

    2 średnie
  • papryka czerwona

    średnia
  • papryka zielona

    średnia
  • pomidor

    2 duże
  • cebula

    2 małe
  • czosnek

    2 ząbki

Przyprawy i dodatki

  • sól

  • olej

    6 łyżek
  • zioła prowansalskie

    2 łyżeczki
  • natka pietruszki

    pęczek, posiekana
  • pieprz

    świeżo mielony
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana kroję w kostkę, mieszam z łyżką soli, odstawiam na 30 minut, następnie odcedzam na durszlaku z puszczonego soku. Opłukuję pod zimną wodą, osuszam.
Papryki dzielę na ćwiartki, oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w paseczki.
Cukinię kroję w około centymetrowe plastry, cebulę w większą kostkę, czosnek rozgniatam nożem.
Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w większe kawałki.
Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju, podsmażam cukinię po 2 minuty z każdej strony, przekładam do garnka.
Na łyżce oleju podsmażam paprykę około 4 minuty, co jakiś czas mieszam, przekładam do garnka.
Na dwóch łyżkach oleju smażę bakłażana przez 5 minut, często mieszam. Dokładam do podsmażonych wcześniej warzyw.
Na pozostałym oleju szklę cebulę wraz z czosnkiem. Dodaję pomidory, zioła prowansalskie i garść natki pietruszki, smażę około 10 minut.
Pomidory przekładam do garnka, zagotowuję, gotuję pod przykryciem kolejne 10 minut (w trakcie przemieszać 2-3 razy). Danie doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, wsypuję pozostałą natkę, mieszam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat