Rajski obłok - ciasto / pianka bez pieczenia

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • herbatniki

    1 duża paczka
  • galaretka niebieska

    1 sztuka
  • galaretka biała

    1 sztuka
  • śnieżka

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blachę 24 cm / 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy warstwę herbatników. [Przy takiej blaszce herbatników jeszcze zostanie, ale można użyć standardowej dużej blachy, choć wtedy ciasto będzie niższe i wyglądem będzie przypominać kanapkę, a nie ciasto.] Szklankę wody odprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Rozpuszczamy w niej dokładnie niebieską galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia. Szklankę zimnego mleka ubijamy z 1 Śnieżką - powstanie śmietana. Kiedy galaretka zacznie tężeć, ale jeszcze się nie zsiądzie (zrobi się gęstsza), dodajemy ją porcjami do śmietany i miksujemy. Masę przekładamy na herbatniki i równo rozprowadzamy.

Czynności powtarzamy z białą galaretką i drugą szklanką mleka, pamiętając, że między piankami nie ma herbatników. Ich druga warstwa zostaje nałożona dopiero na białą piankę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na noc, żeby herbatniki zmiękły.
Polecam galaretki pastelowe firmy Wodzisław - mają najlepszy kolor według mnie. Dodatkowo wierzch można ozdobić wzorem z rozpuszczonej czekolady (tutaj pominięte). Dla lepszego kontrastu można też użyć herbatników kakaowych i białej czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 24.03.2015 15:13
fajne ciacho do kawy
V_kuchareczka 24.03.2015 14:26
pysznie wygląda
Wacław 24.03.2015 12:57
apetyczne ciacho :-)
Adamorek 24.03.2015 12:41
ale super ciacho
bietka 24.03.2015 12:35
czasami takie robie, bo dzieci bardzo to lubią ::)
IZABELA29 24.03.2015 10:14
warto go zrobic
gosia1988 24.03.2015 10:11
świetny deser, a do tego szybki w przygotowaniu
marenka 24.03.2015 10:04
Lubię takie ciasta...pychotka;-)
Michał2 24.03.2015 09:42
świetnie wygląda
Kasia35 24.03.2015 09:32
pyszny deserek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat