Blachę 24 cm / 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy warstwę herbatników. [Przy takiej blaszce herbatników jeszcze zostanie, ale można użyć standardowej dużej blachy, choć wtedy ciasto będzie niższe i wyglądem będzie przypominać kanapkę, a nie ciasto.] Szklankę wody odprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Rozpuszczamy w niej dokładnie niebieską galaretkę i odstawiamy do wystygnięcia. Szklankę zimnego mleka ubijamy z 1 Śnieżką - powstanie śmietana. Kiedy galaretka zacznie tężeć, ale jeszcze się nie zsiądzie (zrobi się gęstsza), dodajemy ją porcjami do śmietany i miksujemy. Masę przekładamy na herbatniki i równo rozprowadzamy.
Czynności powtarzamy z białą galaretką i drugą szklanką mleka, pamiętając, że między piankami nie ma herbatników. Ich druga warstwa zostaje nałożona dopiero na białą piankę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki - najlepiej na noc, żeby herbatniki zmiękły.