Rafaello z białą czekoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

  • cukier

  • mąka

  • śmietana 30%

  • biała czekolada

  • wiórki kokosowe

  • margaryna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rafaello z białą czekoladą - składniki
Biszkopt do rafaello:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa do rafaello:
1/2 litra śmietany kremówki (30 %)
1 biała czekolada
wiórki kokosowe (ok 150-200 gram)
1/4 kostki margaryny
Rafaello z białą czekoladą - sposób przygotowania
Upiec biszkopt, po upieczeniu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta). Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia. Drugą połowę śmietany ubić.Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle ile uda się połączyć z masą, ok 150 gram)oraz połowę ubitej śmietany.Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rafaello zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze.Wszyscy, którzy próbują tego ciasta są zachwyceni:-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 21.12.2013 12:20
Byloby o wiele czytelniej gdyby wszystkie skladniki wraz z iloscia przedstawic na poczatku.
halina17 09.08.2011 15:37
smaczne
Natalia37 07.08.2011 19:19
uwielbiam to ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat