Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z białą czekoladą
Ciasto rafaello z pyszną masą ze śmietanki kremówki, białej czekolady oraz wiórków kokosowych. Część biszkoptu smaruje się masą kremową, posypuje pokruszonym biszkoptem i wiórkami kokosowymi. To ciasto dla wielbicieli kokosa, bitej śmietany i białej czekolady.
Rafaello z białą czekoladą - sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.
2. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.
3. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać.
4. Otrzymaną mieszankę mąki i proszku dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Chodzi o to aby, nie było widocznej białej mąki, a ubita piana za bardzo nie opadła.
5. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm i wstawić ją do piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 170°C.
Masa rafaello z białą czekoladą:
1. Po upieczeniu biszkoptu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta).
2. Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną* i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia.
3. Drugą połowę śmietany ubić. Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle ile uda się połączyć z masą, ok. 150 gram) oraz połowę ubitej śmietany.
4. Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
5. Ciasto rafaello z białą czekoladą zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze. Wszyscy, którzy próbują tego ciasta są zachwyceni:)
* Jeśli wolisz masło, użyj masła.