Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt.
mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
mąka pszenna 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet winny 1 łyżeczka
sól
cukier 1/2 szkl.
cytryna

Masa

masło 1 kostka
mleko 3,2% 0,5l
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/2 szkl.
mąka pszenna 2 łyżki
wiórki kokosowe 100g
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka miksujemy wraz z cukrem,.
Dodajemy żółtka i mieszaninę mąki (ziemniaczana z pszenną oraz proszkiem do pieczenia) mieszamy wszystko łyżką drewniana.
Masę biszkoptową wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni - 35 min.

Krok 1 - Rafaello foto
2
Na patelnię dajemy masło i wsypujemy wiórki kokosowe.
Mieszamy i cały czas pilnujemy aby wiórki się nie spiekły tylko zarumieniły.
Wykładamy na miseczkę i czekamy aż ostygną.
Krok 2 - Rafaello foto
3
Mleko gotujemy, dodajemy cukier.
Mąki mieszamy ze sobą i wlewamy do gotującego mleka.
Dokładnie mieszamy i powstały budyń musi ostygnąć.
Margarynę rozcieramy z cukrem, dodajemy zimny budyń.
Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Krok 3 - Rafaello foto
4
Gdy biszkopt ostygnie przekrawamy go na pół i nakrapiamy wodą z cytryną.
Masę dzielimy na pół.
Na biszkopt dajemy jedna część masy, przykrywamy biszkoptem i nakładamy kolejną masę posypując prażonymi wiórkami kokosowymi.
Krok 4 - Rafaello foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak