Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jaja 9 sztuk
mąka 1 1/2 szklanka
cukier 1 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
masa
budyń śmietankowy 2 sztuki
śmietana słodka 1/2 l
wiórki kokosowe 10 dag
płatki migdałowe 10 dag
masło 1 1/2 kostka
ajerkoniak 1 szklanka
POSYPKA
masło 1 łyżka
cukier 1 łyżka
wiórki kokosowe 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello

Kroki postępowania

1
Biszkopt: białka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier, stopniowo po 1 żółtku. Następnie do ubitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w ok. 180 stopniach około 25 minut
Studzimy, przekrawamy na dwa placki.
Masa: budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy cukier (wg uznania)i studzimy.
Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego zimny budyń.
Gdy oba składniki są dobrze utarte na puszystą masę dodajemy ajerkoniak i ucieramy nadal.
Masę dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy kokos, a do drugiej płatki migdałowe - mieszamy. Przekładamy: spód biszkopt-masa kokosowa-biszkopt-masa migdałowa-posypka
Krok 1 - Rafaello foto
2
Posypka: Podane składniki rumienimy na patelni na złoty kolor. Studzimy.
Krok 2 - Rafaello foto
3
Idealne ciasto do kawy. Smacznego!
Krok 3 - Rafaello foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 19.06.2013 11:24
łądnie wyglada
bietka 15.04.2013 11:38
musi być pyszny :)
agnieszka214 08.04.2013 19:09
zapwoiada sie pyszne ciasto fajnei wyglada
kasienka23 08.04.2013 09:22
świetnie wygląda, nic tylko się nim zajadać!
Magula 08.04.2013 08:15
mniam zjadłabym takie ciacho
Bernadeta1 08.04.2013 00:20
wygląda rewelacyjnie. To moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak