Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 160 gram
cukier kryształ 220 gram
jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
margaryna w kostce 250 gram
mąka pszenna 160 gram
cukier kryształ 220 gram
mleko 1 litr
olejek waniliowy 1
wierzch
wiórki kokosowe 100 gram
margaryna do smażenia 70 gram
cukier kryształ 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( 20 x 25 )i piec w temp 180 C przez ok. 30 minut. Następnie 0,5l mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do pozostałego mleka dodać olejek i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się mleka. Jeszcze przez chwilę gotować na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę zmiksować i dodawać do niej po trochu zimnego kremu. Biszkopt przekroić na pół. "Układamy " ciasto: biszkopt, krem ( tu można dołożyć migdały), biszkopt i krem. Na wierzchu rozprowadzić podsmażone na margarynie, osłodzone wiórki kokosowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 19.02.2013 22:28
Uwielbiam takie ciasta z wiórkami kokosowymi :)
Ada-Gaba 14.02.2013 19:02
pyszności
Botwinka 13.02.2013 07:18
do porannej kawy i nie tylko:)
treonina 12.02.2013 23:54
uwielbiam to ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak