Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z truskawkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
jogurt truskawkowy 1 szklanka
mleko 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka

Dodatkowo

truskawki 0,5 kg
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z truskawkami

Kroki postępowania

1
Około 1/4 truskawek pokroić w plasterki
Krok 1 - Racuszki z truskawkami  foto
2
mąkę wymieszać z sodą, cukrem i szczyptą soli, dodać jajko oraz jogurt i mleko, wszystko wymieszać do momentu, aż powstanie nam gładkie ciasto.
Krok 2 - Racuszki z truskawkami  foto
3
Na koniec do ciasta dodać pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i kłaść malutkie porcje ciasta, smażyć racuszki na złoty kolor.
Po usmażeniu na chwilkę przełożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - Racuszki z truskawkami  foto
4
Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem z dodatkiem reszty truskawek pokrojonych w kosteczkę do truskawek można dodać troszkę posiekanej mięty.
Krok 4 - Racuszki z truskawkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 11.06.2014 08:41
Pyszne jedzonko :-)
IZABELA29 11.06.2014 08:08
przepyszne takie racuszki ,
Konczi 11.06.2014 07:38
uwielbiam u mnie wczoraj gościły podobne na deserek :D
halinah 11.06.2014 07:30
zapowiadają się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak