Racuszki z płatków owsianych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    2 szklanki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • woda

    1,5 szklanki
  • masło

    2 dag
  • mąka

    0,5 szklanki
  • jajka

    3 szt
  • olej

    8 łyżek
  • sól

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalać płatki mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Zagotować wodę z masłem, włożyć płatki i gotować 3-4 minuty. Do przestudzonych lecz jeszcze ciepłych dodać żółtka, mieloną gałkę muszkatołową, mąkę i wyrobić ciasto. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, wymieszać. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz niegrube placuszki, lekko zrumienić. Podawać z sosem twarogowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam/ZUB3R 23.05.2013 22:37
smaczne racuchy
Urszula5 16.03.2012 20:36
pomysłowe
olkaaa 20.02.2012 07:39
ciekawe
ewaa 25.11.2011 15:18
super:)
Iwona51 01.11.2011 20:07
super
Monika193 12.12.2010 09:53
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat