Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z Cukinii z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 szy
mąka kukurydziana 6 łyżek
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia
cukinia 1 szt
cebula 1 szt
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z Cukinii z serem

Przyprawy:
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka estragonu
- 1 łyżka lubczyku
- sól i pieprz kolorowy prymat

Obrane cukinię i ziemniaki oraz ser (żółty lub feta) ścieramy na tarce z dużymi otworami około ¼ na małych oczkach, dodajemy zioła i przyprawiamy. Dodajemy mąkę ( ziemniaczaną lub pełnoziarnistą), bułkę tartą, olej, jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju (rzepakowy) , na złoty kolor. SMACZNEGO.

UWAGA. Można dodać więcej bułki tartej i nieco otrębów pszennych aby placuszki się nie rozpadały podczas przekręcania podczas smażenia.

Ps: Nie mam zdjęcia bo już nie ma cukinii a racuch gościły w moje kuchni latem i wczesną jesienią a w ten zimowy sezon można tylko powspominać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak