Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z Cukinii z serem
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka estragonu
- 1 łyżka lubczyku
- sól i pieprz kolorowy prymat
Obrane cukinię i ziemniaki oraz ser (żółty lub feta) ścieramy na tarce z dużymi otworami około ¼ na małych oczkach, dodajemy zioła i przyprawiamy. Dodajemy mąkę ( ziemniaczaną lub pełnoziarnistą), bułkę tartą, olej, jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju (rzepakowy) , na złoty kolor. SMACZNEGO.
UWAGA. Można dodać więcej bułki tartej i nieco otrębów pszennych aby placuszki się nie rozpadały podczas przekręcania podczas smażenia.
Ps: Nie mam zdjęcia bo już nie ma cukinii a racuch gościły w moje kuchni latem i wczesną jesienią a w ten zimowy sezon można tylko powspominać.