Racuszki z Cukinii z serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 szy
  • mąka kukurydziana

    6 łyżek
  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej do smażenia

  • cukinia

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • ser gouda

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyprawy:
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka estragonu
- 1 łyżka lubczyku
- sól i pieprz kolorowy prymat

Obrane cukinię i ziemniaki oraz ser (żółty lub feta) ścieramy na tarce z dużymi otworami około ¼ na małych oczkach, dodajemy zioła i przyprawiamy. Dodajemy mąkę ( ziemniaczaną lub pełnoziarnistą), bułkę tartą, olej, jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju (rzepakowy) , na złoty kolor. SMACZNEGO.

UWAGA. Można dodać więcej bułki tartej i nieco otrębów pszennych aby placuszki się nie rozpadały podczas przekręcania podczas smażenia.

Ps: Nie mam zdjęcia bo już nie ma cukinii a racuch gościły w moje kuchni latem i wczesną jesienią a w ten zimowy sezon można tylko powspominać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat