racuszki manniaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza manna

    15 dag
  • mleko

    2 szkl
  • mąka

    2,5 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

  • zmielony goździk

    1 szt
  • jajko

    3 szt
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku gotujemy mleko ze zmielonym goździkiem i masłem, wsypujemy kaszę mannę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
Chłodzimy, a gdy kasza jest zimna, dodajemy jajka, cukier puder, skórkę otartą z pomarańczy, sól do smaku i mąkę. Ucieramy, aż powstanie pulchna masa.
Smażymy na oleju małe placuszki, z obu stron, aż się zrumienią.
Posypujemy cukrem lub podajemy z konfiturami.

* Goździk nie jest konieczny, zamiast tego można dodać szczyptę cynamonu, placuszki nabiorą wspaniałego aromatu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 26.03.2012 22:38
Bardzo lubię racuszki ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
MAR3STA 01.03.2011 19:44
to jest pyszne danie;)
Anna169Hosz 09.02.2011 07:53
Interesujące- takich nigdy nie robiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat