Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki jabłkowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 4 sztuki
cukier waniliowy 16 g
cukier kryształ 3 łyżki
Cynamon mielony Prymat szczypta
sól szczypta
mleko 300 ml
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
jabłko winne 3 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki jabłkowe

Kroki postępowania

1
Szykujemy składniki do zrobienia placuszków. Jaja wbijamy do miski ucieramy z cukrami i szczyptą soli,następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu i dodajemy do masy jajecznej ,jednocześnie wlewając mleko ,delikatnie miksujemy do połączenia się składników
Krok 1 - Racuszki jabłkowe foto
2
jabłka obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy do masy i delikatnie już łyżką mieszamy.Masa powinna być gęsta ,jeśli by była za rzadka dodajemy łyżkę dwie mąki.
Krok 2 - Racuszki jabłkowe foto
3
Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż racuszki będą rumiane,ja smażyłam na patelni ceramicznej praktycznie na łyżce oleju
Krok 3 - Racuszki jabłkowe foto
4
Podawać posypane cukrem pudrem i z konfiturą malinową lub porzeczkową,domowej roboty.
Krok 4 - Racuszki jabłkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 01.06.2013 16:36
często robię, smaczne
Beatris 17.03.2013 23:20
Każde placuszki z jabłkami z chęcią zjem.
Katarzyna54 17.03.2013 21:08
bardzo lubię takie racuszki, pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak