Racuszki gruszkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    3 dkg
  • masło

    1/3 kostki
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • gruszki

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw roztarłam drożdże z łyżeczką cukru i niewielką ilością letniego mleka, posypałam łyżką mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie stopiłam masło i roztrzepałam jajka z cukrem. Gruszki już wcześniej obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i rozgniotłam ( można też gruszki zetrzeć na tarce).
Do miski z mąką wsypałam szczyptę soli, dodałam wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem( mieszając cały czas), potem stopione, letnie masło i resztę mleka. Wyrobiłam to drewnianą łyżką, aż ciasto odstawało od brzegów miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Na patelnię z kilkumilimetrową warstwą rozgrzanego oleju kładłam łyżką owalne placuszki, przykryłam pokrywką, a gdy spód się zrumienił a wierzch ściął, przewracałam i dosmażałam bez przykrycia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 20.02.2014 08:50
tylko można polecać .
barbara11561 17.02.2014 10:23
pyszne placuszki:)
Wacław 29.01.2012 18:02
z gruszkami nie jad?em,a pewno sa pyszne !
alaaa 15.07.2011 19:59
nie robiłam ale wypróbuję
Ewa104 24.06.2011 06:50
Z gruszką nie próbowałam, a lubię wszelkie racuchy.
Izabela/bella81 13.05.2011 08:39
oj, lubię racuszki :)
ben-ka 13.04.2011 10:34
Na pewno są dobre:)
SmacznaPyza 06.02.2011 11:11
pyszna odmiana dla placuszków z jabłkami - zresztą, lubię placki ze wszystkimi owocami :-)
Beata73 10.01.2011 15:16
pyszne!
anja3107 05.01.2011 14:33
ja przeważnie z jabłkami robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat