racuszki drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • drożdże

    1/2 paczki
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko ok.

    1,5 szklanka
  • cukier

    1/2 szkl
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i połową ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jaka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę.
Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i masę jajeczną, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, nakładać łyżką na gorący olej,usmażyć.
Gorące posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
suzana 08.11.2010 12:59
mniam, zjadłabym takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat