Racuszki błyskawiczne jabłkowe

Racuszki błyskawiczne jabłkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • jajko

    3 szt.
  • cukier

    0,5 szkl.
  • mąka

    2 szkl..
  • masło

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Racuszki błyskawiczne jabłkowe

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szcyptą soli n asztywną pianę. Makę i proszek do pieczenia przesiać, Dodac żółtka, cukier i ubitą pianę, delikatnie i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Jabłka dodac do ciasta, wlać kilka łyżek mleka, wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste).
Olej mocno rozgrzać na patelni. Łyżką nakładac niewielkie porcje ciasta. Usmażyć racuszki z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierze kuchennym, lekko ostudzić. Przed podaniem posypać racuchy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

kate.500 04.06.2013 07:39
super smaczne
Adam/ZUB3R 22.03.2013 10:38
lubię takie placki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat