Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jabłka
1 kg -
jajko
3 szt. -
cukier
0,5 szkl. -
mąka
2 szkl.. -
masło
4 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
szczypta soli
-
olej do smażenia
-
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Racuszki błyskawiczne jabłkowe
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Jabłka dodac do ciasta, wlać kilka łyżek mleka, wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste).
Olej mocno rozgrzać na patelni. Łyżką nakładac niewielkie porcje ciasta. Usmażyć racuszki z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierze kuchennym, lekko ostudzić. Przed podaniem posypać racuchy cukrem pudrem.
Komentarze (2)