Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki błyskawiczne jabłkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
jajko 3 szt.
cukier 0,5 szkl.
mąka 2 szkl..
masło 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki błyskawiczne jabłkowe

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szcyptą soli n asztywną pianę. Makę i proszek do pieczenia przesiać, Dodac żółtka, cukier i ubitą pianę, delikatnie i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Jabłka dodac do ciasta, wlać kilka łyżek mleka, wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste).
Olej mocno rozgrzać na patelni. Łyżką nakładac niewielkie porcje ciasta. Usmażyć racuszki z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierze kuchennym, lekko ostudzić. Przed podaniem posypać racuchy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 04.06.2013 07:39
super smaczne
Adam/ZUB3R 22.03.2013 10:38
lubię takie placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak