Racuszki błyskawiczne jabłkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • jajka

    3 szt.
  • cukier

    0,5 szkl.
  • mąka

    2 szkl..
  • masło

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szcyptą soli n asztywną pianę. Makę i proszek do pieczenia przesiać, Dodac żółtka, cukier i ubitą pianę, delikatnie i dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce o duzych oczkach. Jabłka dodac do ciasta, wlać kilka łyżek mleka, wymieszać (ciasto nie powinno być zbyt gęste).
Olej mocno rozgrzać na patelni. Łyżką nakładac niewielkie porcje ciasta. Usmażyć racuszki z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierze kuchennym, lekko ostudzić. Przed podaniem posypać racuchy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 04.06.2013 07:39
super smaczne
Adam/ZUB3R 22.03.2013 10:38
lubię takie placki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat