Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 350 ml
jajko 2 sztuka
jabłka 4 sztuka
mąka pszenna 30 dag
drożdże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia
cukier puder
cynamon Prymat 1 łyżka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki

Mleko podgrzewamy do temperatury 38 stopni.

Mąkę przesiewamy przez sito.

Do 2 -3 łyżek mąki dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże. Wlewamy 100 ml mleka i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.

Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn drożdżowy, jajko oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia (na minimum 45-60 minut w ciepłe miejsce).

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy cynamonem, mieszamy. Dodajemy do ciasta drożdżowego i dokładnie mieszamy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże racuchy (okrągłe lub nieco większe przy użyciu silikonowych obręczy do smażenia jajek- u mnie motylki :D).

Racuchy odsączamy z tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników.

Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak