Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki
Mąkę przesiewamy przez sito.
Do 2 -3 łyżek mąki dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże. Wlewamy 100 ml mleka i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Dodajemy zaczyn drożdżowy, jajko oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia (na minimum 45-60 minut w ciepłe miejsce).
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zasypujemy cynamonem, mieszamy. Dodajemy do ciasta drożdżowego i dokładnie mieszamy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże racuchy (okrągłe lub nieco większe przy użyciu silikonowych obręczy do smażenia jajek- u mnie motylki :D).
Racuchy odsączamy z tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników.
Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.