Racuszki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    4 dkg
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    2,5 szklanki
  • cukier

    2/3 szklanki
  • sól

    do smaku
  • mąka

    4 szklanki
  • masło

    6 łyżek
  • olej do smażenia

  • jaja

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej, rozmieszaj w nim rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Odstaw do wyrośnięcia, w międzyczasie utrzyj jaja z 2/3 szklanki cukru i odrobiną soli. Utarte jaja dodać do mąki, dodać również drożdże oraz roztopione masełko. Wyrobić ciasto, odstawić ponownie do wyrośnięcia. Olej rozgrzać, smażyć na nim placuszki z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat