Racuchy z ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 sztuki
  • mąka

    1/2 szklanki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • sól

  • pieprz

  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • olej

    do smażenia
  • ziemniaki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, wymieszać z żółtkami jajek, dodać mąkę wymieszaną z sodą, dokładnie wymieszać na koniec doprawić do smaku i połączyć z ubitą piana z białek. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju i kłaść łyżką porcję ciasta formując placuszki, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać gorące polane sosem i z dowolną sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justa32 29.08.2013 11:55
pysznie wyglądają:)
IZABELA29 07.10.2012 10:27
luie takie robić gdy ziemniaki zostaną z obiadu ..
cukiereczek 20.07.2012 08:02
lubię
eduszo 27.11.2011 16:17
Bardzo fajne i musi być smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat