Racuchy z kabanosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • kefir

    1,5 szklanki
  • jaja

    2 szt.
  • cebula biała

    1/2 szt.
  • Soda oczyszczona Prymat

    szczypta
  • Kabanosy wieprzowe Madej Wróbel

    10 dag
  • papryczka chili

    1 szt.
  • ser żółty

    10 dag
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

  • natka pietruszki

    1 szt.

sos

  • śmietana

    2 łyżki
  • majonez tradycyjny

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy kefir. Dodajemy jajka i za pomocą widelca mieszamy je z kefirem. Dodajemy sodę i stopniowo cały czas mieszając dodajemy mąkę. Kabanosy kroimy w plasterki, papryczkę w drobną kostkę a ser ucieramy na tarce na grubych oczkach. Tak przygotowane składniki dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę za pomocą łyżki kładziemy na rozgrzany olej formując racuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim jeszcze ciepłe placuszki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 08.09.2016 13:32
super pomysł
AZgotuj 08.09.2016 09:51
smaczne placuszki :)
2milutka 08.09.2016 09:24
fajne racuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat