Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkiem i suszonymi sliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kefir 500 g
jaja 2
mąka pszenna 1 szkl
mąka pełnoziarnista 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłko 1
śliwki suszone 15 szt
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkiem i suszonymi sliwkami

Do miski wbijmy jaja, roztrzepujemy, dodajemy kefir i mieszamy.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do miski, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Jabłko obieramy i kroimy na kawałeczki. Śliwki przelewamy wrzątkiem i kroimy w paski.
Jabłka i śliwki dodajemy do ciasta, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżką kładziemy placuszki. Smażymy z obu stron na piękny lekko brązowy kolor.
Osączamy na ręczniku papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 01.02.2014 15:34
bardzo smaczne! :)
Noruas 01.02.2014 15:02
Uwielbiam takie racuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak