Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 500 ml
mąka 2,5 szklanki
drożdże 50 gram
sól szczypta
jajko 1
cukier puder
cukier 3 łyżki
jabłka 1-2
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier.
Krok 1 - Racuchy z jabłkiem foto
2
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko i miksując mikserem na najniższych obrotach wlewamy mleko z drożdżami i wsypujemy szczyptę soli. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Racuchy z jabłkiem foto
3
Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy, po czym ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Krok 3 - Racuchy z jabłkiem foto
4
Następnie łyżką nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzany tłuszcz formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Racuchy z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 28.01.2015 12:26
ja też takie lubię :)
fotoviderek 28.01.2015 11:49
Takie lubię :)
Franciszek 28.01.2015 11:45
Moje ulubione danie
dodi 28.01.2015 11:18
mniam, mniam
jagoda5913 28.01.2015 11:06
Też takie robię,lecz z innym nadzieniem , super przepis
sasanka 28.01.2015 10:13
pyszna klasyka :)
agnieszka214 28.01.2015 10:10
uwielbiam takie placuszki
Krystyna32 28.01.2015 09:07
bardzo lubię
Futka 28.01.2015 08:48
wspaniałe i bardzo smakowite racuszki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak