Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy na kwaśnym mleku ze śliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1 szt,
kwaśne mleko 250 ml,
mąka 1 szkl,
śliwki 250 g,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
olej do smażenia
cukier puder do posypania,

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy na kwaśnym mleku ze śliwkami

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki.

Do mleka dodać jajko, szczyptę soli,dokładnie rozmieszać dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko wyrobić na jednolitą masę.

Dodać przygotowane wcześniej śliwki, delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką umoczoną w zimnej wodzie kłaść na gorący olej porcje ciasta i smażyć racuchy na złoty kolor z obu stron.

Po usmażeniu i przestudzeniu racuchy posypać cukrem pudrem.

Składniki można podwoić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.08.2017 00:03
Dobre racuchy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak