Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy na kwaśnym mleku z zarodkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kwaśne mleko 3/4 l
jajko 2 szt
mąka 1/2 kg
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
olej do smażenia
zarodki pszenne 3 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy na kwaśnym mleku z zarodkami

Mąkę przesiać z sodą przez sitko, potem dodać mleko, jajka i sól do smaku, mieszać trzepaczką na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstą, dodać zarodki. Odstawić w ciepłe miejsce na około pól godziny. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Łyżką nabierać niewielką ilość ciasta, kłaść na tłuszcz i smażyć na rumiano.
Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowych serwetkach. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 27.06.2013 11:24
bardzo lubie placuszki z kwaśnego mleka - pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak