Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto drożdżowe
-
mąka pszenna
3 szklanki -
mleko 3,2%
1 i 1/2 szklanki -
drożdże świeże
30 g -
cukier
3 łyżki -
jajko
-
szczypta soli
ponadto
-
cukier puder
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Racuchy drożdżowe
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i trochę ciepłego mleka. Wszystkie składniki na zaczyn rozcieramy na gładko i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Kolejno dodajemy gotowy zaczyn i rozbełtane jajko, mieszamy. Ciasto wyrabiamy parę minut, aby pozbyć się grudek i wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ciasto drożdżowe przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy na patelni. Łyżkę moczymy w zimnej wodzie, strzepujemy jej nadmiar i nakładamy porcję ciasta. Racuchy smażymy na rumiany kolor z obu stron. Usmażone racuchy przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ciepłe placuszki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się