Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Tort Kubuś Puchatek

Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt - 3 blaty , Każdy z 3 jaj składniki na 1 biszkopta: forma 28cm

jajko
3 sztuki
mąka pszenna
2 łyżki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
olej
1 łyżka
cukier kryształ
0,5 szklanki
proszek do pieczenia
0,5 łyżeczki

Krem czekoladowy

mleko 3,2%
1 litr
budyń waniliowy
2 sztuki
kakao
4 płaskie łyżki
czekolada gorzka
1 tabliczka

owoce do tortu

truskawki
200 gram
brzoskwinie w puszce
200 gram

Masa cukrowa (ja używam kupnej,ale kiedyś robiłam taką

cukier puder
glukoza
100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżki
Sklep Prymat
aromat migdałowy
1 łyżeczka
woda
70 ml
barwnik spożywczy do ciast
kilka kolorów

Do nasączenia

woda smakowa
100 ml

Porada

Masę cukrową nakładamy tylko na krem maślany, nigdy na śmietanę.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Kubuś Puchatek

Kroki postępowania

1

Krem: Budyń przygotuj tak jak podano na opakowaniu. Wystudź.
Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
Dodaj kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.

Krok 1 - Tort Kubuś Puchatek foto
2

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, olej, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40minut. W taki sam sposób pieczemy jeszcze 2 biszkopty.

Krok 2 - Tort Kubuś Puchatek foto
3
Biszkopt studzimy.
Krok 3 - Tort Kubuś Puchatek foto
4
Nakładamy krem i owoce.
Krok 4 - Tort Kubuś Puchatek foto
5

Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu i owoców. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.

Krok 5 - Tort Kubuś Puchatek foto
6

Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj.

Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.

Krok 6 - Tort Kubuś Puchatek foto
7
Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort.
Krok 7 - Tort Kubuś Puchatek foto
8
Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
Krok 8 - Tort Kubuś Puchatek foto
9
Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami.
Krok 9 - Tort Kubuś Puchatek foto
10
Wydrukuj z internetu dowolny wzór Kubusia lub narysuj na kartce.
Następnie wytnij obrazek na kilka elementów i połóż na rozwałkowaną kolorową masę cukrową, aby wyciąć delikatnie nożykiem dekorację na tort. Elementy pozostaw na 10 minut aby lekko stwardniały i przełóż na tort.
Krok 10 - Tort Kubuś Puchatek foto
11
Wytnij literki i pozostaw na foli aby łatwiej było przełożyć dekorację na tor.
Po położeniu dekoracji Kubusia na torcie ozdabiamy go dookoła według uznania.
Krok 11 - Tort Kubuś Puchatek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 23.03.2015 07:25
Wspaniały tort :)
Marta Ryżek-Kalkowska 21.11.2014 08:59
bardzo dziękuję :)
JulkaTomeczek 05.09.2014 10:38
Piękny torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak