Przepis i sposób przygotowania na: Tort Kubuś Puchatek
Kroki postępowania
Krem: Budyń przygotuj tak jak podano na opakowaniu. Wystudź.
Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
Dodaj kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, olej, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40minut. W taki sam sposób pieczemy jeszcze 2 biszkopty.



Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu i owoców. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.

Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj.
Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.




Następnie wytnij obrazek na kilka elementów i połóż na rozwałkowaną kolorową masę cukrową, aby wyciąć delikatnie nożykiem dekorację na tort. Elementy pozostaw na 10 minut aby lekko stwardniały i przełóż na tort.

Po położeniu dekoracji Kubusia na torcie ozdabiamy go dookoła według uznania.
