Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
mleko 500 ml
drożdże świeże 30 gram
jajko 2 szt
jabłka 3-4 szt
sól
cukier 1 łyżka
olej
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

1. Drożdże rozmieszać z cukrem i łyżką ciepłego mleka, a gdy zaczną rosnąć wlać razem z resztą mleka do mąki. Ciasto delikatnie osolić i tylko wymieszać, przykryć serwetką i odstawić.
2. Z białek ubić pianę. Gdy ciasto sporo podrośnie dodać żółtka i starannie wyrobić łyżką. Następnie dodać pianę i tylko wymieszać. Ponownie odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę (ewentualnie starkowane).
3. Następnie łyżką kłaść niewielkie racuchy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Każdy lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 29.03.2017 14:03
rewelacja! :)
dodi 29.03.2017 11:09
apetycznie wyglądają
Mniam 29.03.2017 11:08
Wyglądają tak, że ma się ochotę chwycić za widelca i ściągnąć parę na swój talerzyk :) Pyszności!
slodkieniebo 29.03.2017 08:45
Smak dzieciństwa ! :)
Krystyna32 29.03.2017 07:50
bardzo apetyczne
Franciszek 29.03.2017 00:35
dobre danie
IKrakowianka 28.03.2017 21:55
bardzo apetyczne
RenataZ-et 28.03.2017 20:07
uwielbiam :))
Ola1984 28.03.2017 19:35
Uwielbiam i właśnie takie robię :)
wyattearp 28.03.2017 19:19
super racuszki
mysza75 28.03.2017 19:02
pyszne placuszki
Grazyna0211 28.03.2017 17:21
smaczne racuchy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak