Racuchy drożdżowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • drożdże

  • cukier

    1 łyżka
  • mleko letnie

    1,5 szklanki
  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

50 g (połowa świeżych drożdży) rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka, i odstawić aż urośnie.
suche drożdże natomiast tylko wsypać do mąki.
do 1/2 kg mąki wymieszanej z solą i cukrem wlewamy rozczyn i dodajemy 1 jajo i zagniatamy ciasto.
odstawiamy je na 1,5 godziny w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie.

gotowe ciasto za pomocą łyżki którą uprzednio moczymy w gorącej wodzie, aby lepiej się nakładało kładziemy na rozgrzany olej, i należy uważać żeby zbytnio się nie przypiekły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 12.01.2012 21:25
pyszniutkie
ronald88 23.11.2011 10:18
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat