Racuchy bananowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    15 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • mleko

    150 ml
  • cukier

    4 lyzki
  • jajko

    1 szt
  • banan

    3 szt
  • kukurydza w puszce

    5 lyzek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Racuchy bananowe foto
drozdze zasypujemy lyzeczka cukru i odstawiamy do uplynnienia
Krok 2 - Racuchy bananowe foto
Mleko podgrzewamy ale nie moze byc gorace.
Dodajemy drozdze.
Do miski przesiewamy make, w srodku robimy zaglebienie, wlewamy mleko i lekko zarabiamy, tak zeby powstala w srodku gesta papka
Krok 3 - Racuchy bananowe foto
Odstawiamy do wyrosniecia rozczynu
Krok 4 - Racuchy bananowe foto
Banany kroimy w czastki
Krok 5 - Racuchy bananowe foto
Kukurydze miksujemy na gladko
Krok 6 - Racuchy bananowe foto
Do ciasta dodajemy reszte skladnikow- cukier, banany, kukurydze, jajko.
Wyrabiamy na gladka mase.
Krok 7 - Racuchy bananowe foto
Powinna byc dosc luzna wiec w razie potrzeby dodajemy troche cieplego mleka.

Odstawiamy na okolo 30 minut
Krok 8 - Racuchy bananowe foto
Na mocno rozgrzanym oleju smazymy placuszki na zloty kolor
Krok 9 - Racuchy bananowe foto
Odsaczamy na papierowym reczniku z nadmiaru oleju.
Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 16.06.2016 21:43
Apetyczne placki owocowe:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat