Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rachatłukum- deser turecki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 45 dag
woda 1 1/4 szklanki
aromat cytrynowy 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 8 łyżek
woda zimna 4 łyżki
cukier puder do panierki
olej do smarowania foremek

Przepis i sposób przygotowania na: Rachatłukum- deser turecki

Wykonanie:
Cukier wymieszać z wodą, podgrzać i mieszając zagotować. Gotować bardzo powoli około 20 minut, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w 4 łyżkach zimnej wody. Mieszać przez chwilę aż powstanie gęsta przeźroczysta masa. Przelać do ozdobnych miseczek posmarowanych olejem i posypać cukrem pudrem. Można również przelać do jednej foremki, przechować przez noc w lodówce, pokroić w kostkę, obtoczyć w cukrze pudrze i podawać jako cukierki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 30.08.2015 21:53
Nazwa całkiem fajna :D
Edith85 30.08.2015 21:04
ja kojarzę ten deser jako takie właśnie słodkie kosteczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak