Rachatłukum- deser turecki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    45 dag
  • woda

    1 1/4 szklanki
  • aromat cytrynowy

    2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    8 łyżek
  • woda zimna

    4 łyżki
  • cukier puder

    do panierki
  • olej

    do smarowania foremek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Cukier wymieszać z wodą, podgrzać i mieszając zagotować. Gotować bardzo powoli około 20 minut, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w 4 łyżkach zimnej wody. Mieszać przez chwilę aż powstanie gęsta przeźroczysta masa. Przelać do ozdobnych miseczek posmarowanych olejem i posypać cukrem pudrem. Można również przelać do jednej foremki, przechować przez noc w lodówce, pokroić w kostkę, obtoczyć w cukrze pudrze i podawać jako cukierki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jola91 30.08.2015 21:53
Nazwa całkiem fajna :D
Edith85 30.08.2015 21:04
ja kojarzę ten deser jako takie właśnie słodkie kosteczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat