Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier
45 dag -
woda
1 1/4 szklanki -
aromat cytrynowy
2 łyżeczki -
mąka ziemniaczana
8 łyżek -
woda zimna
4 łyżki -
cukier puder
do panierki -
olej
do smarowania foremek
Sposób przygotowania
Cukier wymieszać z wodą, podgrzać i mieszając zagotować. Gotować bardzo powoli około 20 minut, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w 4 łyżkach zimnej wody. Mieszać przez chwilę aż powstanie gęsta przeźroczysta masa. Przelać do ozdobnych miseczek posmarowanych olejem i posypać cukrem pudrem. Można również przelać do jednej foremki, przechować przez noc w lodówce, pokroić w kostkę, obtoczyć w cukrze pudrze i podawać jako cukierki.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się