Rabarbar pod pianką i kruszonką

Rabarbar pod pianką i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    250 gram
  • masło

    125 gram
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajka

    2

owoce

  • rabarbar

    1 kg
  • cukier

    1 szklanka

piana

  • białka

    3
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rabarbar pod pianką i kruszonką
Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka. Dobrze wymieszać i sprawnie zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 ciasto włożyć do zamrażalnika, a pozostałą część do lodówki na 40minut.

Piekarnik nagrzać do 180stopni. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2 - Rabarbar pod pianką i kruszonką
Pokrojony rabarbar włożyć do garnka, wymieszać z cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż rabarbar puści sok i zmięknie (niecałe 10minut).
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Krok 3 - Rabarbar pod pianką i kruszonką
Ciastem z lodówki wykładamy spód formy. Na to wykładamy masę rabarbarową (dobrze jest wcześniej trochę odsączyć owoce), przykryć pianą, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Piec 35 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Zdzisław

26.06.2015 16:47
takie słodkości bardzo lubię

aniagdz

26.06.2015 08:46
coś wspaniałego! smaki dzieciństwa pieczone przez babcię! uwielbiam:)

Róża1

25.06.2015 23:27
też już parę razy w tym roku takie robiłam , bardzo smaczne :-)

Zdzisław

25.06.2015 22:04
takie słodkości bardzo lubię

IKrakowianka

25.06.2015 20:54
pyszne ciasto

halina17

25.06.2015 20:47
Dobre ciasto.

Bernadeta1

25.06.2015 20:27
często robię takie ciasto, bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat