Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbar pod pianką i kruszonką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 gram
masło 125 gram
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2

owoce

rabarbar 1 kg
cukier 1 szklanka

piana

białko 3
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbar pod pianką i kruszonką

Kroki postępowania

1
Mąkę wysiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jajka. Dobrze wymieszać i sprawnie zagnieść na jednolite ciasto. 1/3 ciasto włożyć do zamrażalnika, a pozostałą część do lodówki na 40minut.

Piekarnik nagrzać do 180stopni. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 1 - Rabarbar pod pianką i kruszonką  foto
2
Pokrojony rabarbar włożyć do garnka, wymieszać z cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż rabarbar puści sok i zmięknie (niecałe 10minut).
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
Krok 2 - Rabarbar pod pianką i kruszonką  foto
3
Ciastem z lodówki wykładamy spód formy. Na to wykładamy masę rabarbarową (dobrze jest wcześniej trochę odsączyć owoce), przykryć pianą, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.

Piec 35 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Krok 3 - Rabarbar pod pianką i kruszonką  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 26.06.2015 16:47
takie słodkości bardzo lubię
aniagdz 26.06.2015 08:46
coś wspaniałego! smaki dzieciństwa pieczone przez babcię! uwielbiam:)
Róża1 25.06.2015 23:27
też już parę razy w tym roku takie robiłam , bardzo smaczne :-)
Zdzisław 25.06.2015 22:04
takie słodkości bardzo lubię
IKrakowianka 25.06.2015 20:54
pyszne ciasto
halina17 25.06.2015 20:47
Dobre ciasto.
Bernadeta1 25.06.2015 20:27
często robię takie ciasto, bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak