Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :)

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 500 g
mleko 2% 1 szklanka
drożdże świeże 40 g
żółtko jajek 3 szt
cukier drobny 5 łyżek
masło 70 g

Nadzienie

rabarbar 3 szt
amaretto 2 łyżki
cukier brązowy 3 łyżki

Posypka

mąka pszenna 1/2 szklanki
cukier puder 4-5 łyżek
masło 50 g

Do posmarowania

żółtko jajek 1 szt
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :)

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, zasypać łyżką cukru i pozostawić do rozpuszczenia.
Krok 1 - Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :) foto
2
następnie dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka i zrobić zaczyn, poczekać ok. 10 min, by zaczyn "ruszył".
Krok 2 - Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :) foto
3
W tym czasie można już umyć rabarbar, pokroić w paski, zasypać cukrem i zalać likierem, wymieszać i pozostawić.
Krok 3 - Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :) foto
4
Żółtka zmiksować z pozostałym cukrem.
Krok 4 - Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :) foto
5
Do drożdży wsypać mąkę, przelać jaja i pozostałe mleko, wymieszać.
Krok 5 - Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :) foto
6
Na koniec przelać stopione masło, wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. 45 min.
Krok 6 - Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :) foto
7
Gotowe ciasto rozwałkować i wykroić z niego szklanką koła. U mnie 13 szt.
Krok 7 - Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :) foto
8
Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do napuszenia. Potem dnem mniejszej szklanki zrobić wgłębienie, do którego przełożyć rabarbar wraz z powstałym sokiem. Boki posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem, a na wierzch dać posypkę.
Krok 8 - Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :) foto
9
Piec w nagrzanym do temp. 175 stopni piekarniku przez ok. 25 min.
SMACZNEGO!
Krok 9 - Rabarbar i posypka, czyli smaczne drożdżówki :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.05.2015 10:28
Domowe drożdżówki są po prostu pyszne :)))
Damiano
Damiano 27.05.2015 08:03
pyszne drożdżóweczki
Jadwiga/Jaga85 25.05.2015 16:18
Pyszne musiały być!
Sroczka 24.05.2015 21:42
Pyszne drożdżówki, zjadłabym jedną.
2milutka 24.05.2015 20:55
to musi być dobre!
Mama niejadka 24.05.2015 20:27
Poproszę jedną :)
Kulinarna Ja 24.05.2015 20:10
Pycha i na czasie :D
gosia1988 24.05.2015 20:01
pyszne drożdżóweczki
cooked 24.05.2015 19:50
najlepsze!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak