Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z ciasta filo ze szpinakiem i oliwkami
Na patelni rozgrzać masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże liście szpinaku. Dusić około 2-3 minut, dodając pieprz i gałkę muszkatołową do momentu, aż szpinak zwiędnie i zmięknie. Gotowy posiekać. Ser feta pokroić w kostkę, pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić w paski, a oliwki w plasterki. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodając rozmącone jajka i sól morską do smaku. Tortownicę wysmarować masłem. Każdy płat ciasta filo układać w tortownicy tak, aby jego część wystawała za obręcz. Następnie na dno wyłożyć przygotowany farsz, przykryć go wystającymi kawałkami ciasta oraz wedle potrzeby nowymi płatami, aby całość nadzienia była pod przykryciem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do momentu, aż wierzch będzie złocisty. Gotowy grecki quiche podawać z pikantnym sosem czosnkowym tzatziki.