Quiche na spodzie pszenno - otrębowym z pieczarkami, cebulą i tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • otręby żytnie

    1/2 szkl.
  • oliwa

    4 łyżki
  • woda

    1/2 szkl.
  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    1 duża szt.
  • śmietana

    200 ml
  • jajko

    2 szt.
  • ser żółty

    100 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    2 łyżki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, otrębów, oliwy, 1/2 łyżeczki soli zagniatamy ciasto, dolewając po trochu zimnej wody. Ciasto musi być gładkie, sprężyste, nie za twarde i nie może lepić się do rąk. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie, wykładamy formę do tarty i dociskamy ciasto by dokładnie wypełniło jej wnętrze. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w 180°C. Wstępnie podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

Na rozgrzaną patelnię dajemy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy do czasu aż cebula będzie zeszklona. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (2 pieczarki odkładamy na przybranie wierzchu tarty i ich nie smażymy) i posiekany ząbek czosnku. Całość smażymy kilka minut aż pieczarki stracą jędrność. Odstawiamy do przestudzenia.

Śmietanę rozbijamy z jajkami. Dodajemy starty żółty ser i doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem świeżo mielonym.

Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą i wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Na wierzchu układamy odłożone wcześniej pieczarki pokrojone w plasterki.

Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 25.07.2013 19:53
fajny pomysł
idealme 01.05.2013 20:53
świetny pomysł!!!
Magiczna_Kuchnia 20.04.2013 14:45
Fajny pomysł:)
JOANNA16 15.04.2013 16:23
wygląda pysznie
mufinka79 11.04.2013 14:17
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :)
mysza75 09.04.2013 14:50
Smacznie i zdrowo :-)
bogusia19 09.04.2013 11:14
na pewno przepyszne
leonowie 09.04.2013 10:38
smacznie i pożywnie :)
miszelka 09.04.2013 10:23
piękne, zdrowe i na pewno rozpływające się w ustach :)
Pomocnik 09.04.2013 09:37
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat