Przepis i sposób przygotowania na: Quiche (kisz) ze szpinakiem
1.Ciasto:z mąki,masła,jajka,żółtka, majeranku i szczypty
soli zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w
lodówce.
2.Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto, podsypując mąką.
Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i ponakłuwać w kilku miejscach
widelcem. Wstawić
do nagrzanego do 175 st.C piekarnika, podpiekać 15 minut.
Pozostawić w formie do wystygnięcia.
3.Nadzienie:
Rozgrzać masło,wrzucić szpinak,dodać wyciśnięty czosnek i dusić, aż
do odparowania
wody.Paprykę oczyścić pokroić w kostkę,cebulę w
piórka,seler naciowy,pieczarki,pietruszkę,marchewkę,oliwki w cienkie
plasterki.
Warzywa poddusić na oleju,doprawić do smaku.
4.Sos jajeczno- serowy:
Mleko,śmietanę roztrzepać jajkami, doprawić solą, pieprzem.
Dodać,natkę pietruszki ser i wymieszać.
5. Na spodzie ciasta rozłożyć warzywa, zalać masą.
6. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku i przez około 40 minut.