Quiche cebulowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • kg mąki pszennej

  • 5 dag drożdzy

  • kostki masła

  • 1 szklanka mleka,

  • szczypta soli

  • Farsz:

  • 5 cebul białych

  • 3 cebule czerwone

  • sól i pieprz

  • olej

    2 łyżki
  • ser żółty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Quiche cebulowy foto
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej jajko, sól, resztę mleka, ostudzoną margarynę oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Krok 2 - Quiche cebulowy foto
Przygotowujemy farsz. Cebule białą i czerwoną obieramy oraz kroimy w cienkie piórka.
Krok 3 - Quiche cebulowy foto
Na patelni podgrzewamy olej i wsypujemy cebulę, dusimy na małym ogniu tak długo, aż cebula stanie się miękka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Krok 4 - Quiche cebulowy foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je rozwałkować i wyciąć z niego kształty okręgu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasto i wykładamy na nie cebulę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, 5 minut przed końcem wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy startym serem. Wkładamy i pieczemy do momentu roztopienia się sera.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 09.04.2013 11:34
pycha kolacja
SmacznaPyza 08.04.2013 19:50
no niestety, z quichem to nie ma wiele wspólnego - w Quiche musi być masa jajeczno śmietanowa którą zalewa się inne dodatki
Justyna223 08.04.2013 19:07
bardzo ciekawy przepis
meg1984 08.04.2013 15:53
apetyczny :)
Rafał3 08.04.2013 15:14
bardzo fajne mniam mniam
Boska_Agatka 08.04.2013 15:09
bardzo ciekawy przepis godny polecenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat