Quesadillas z farszem chilli con carne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duże tortille

    4 sztuki
  • wołowina

    1/2 kilograma
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryczka chilli

    1/2 sztuki
  • fasola czerwona

    1/2 puszki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sos sojowy

    do smaku
  • pomidory bez skórki

    1/2 puszki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • cheddar

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Quesadillas z farszem chilli con carne foto
Zaczynam od przygotowania farszu chili con carne. Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając chwilę smażę. Następnie dodaję zmieloną wołowinę i mieszając, aby nie zrobiły się grudki smażę. Dodaję kmin rzymski, sos sojowy, posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chilli bez pestek i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Dodaję pokrojoną w grubą kostkę czerwoną paprykę, pomidory wraz z zalewą, doprawiam do smaku solą i gotuję pod przykryciem przez około 5 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą fasolę, mieszam i przez chwilę podgrzewam.
Krok 2 - Quesadillas z farszem chilli con carne foto
Na suchej patelni grillowej układam placek tortilli i podgrzewam go przez kilka sekund, zdejmuję i kładę na desce do krojenia. Układam na nim gorący farsz.
Krok 3 - Quesadillas z farszem chilli con carne foto
Posypuję tartym żółtym serem.
Na patelni kładę drugi placek i również go podgrzewam i gorący kładę na placek z farszem, lekko go dociskając.
Krok 4 - Quesadillas z farszem chilli con carne foto
Rozgrzewam piekarnik razem z blaszką do 180°C z włączoną funkcją grilla. Przygotowaną quesadillę delikatnie przekładam na gorącą blaszkę i wkładam do piekarnika na 3 minuty.
Podaję pokrojoną na trójkąty. W ten sam sposób postępuję z pozostałymi plackami tortilli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota76 06.01.2016 15:53
uwielbiam takie
as28 11.09.2014 20:30
mniam mniam
anemon 11.03.2014 21:26
@Ola1young, dzieli nas przysłowiowy "rzut beretem", więc zapraszam.
Ola1young 11.03.2014 20:04
ja bym tez sie chętnie poczęstował,mieszkam w małopolsce zach ;-)
anemon 16.01.2014 12:44
W takim razie Ciebie również zapraszam.
Alex_M 16.01.2014 12:18
chętnie bym teraz zjadła porcję :)
anemon 26.08.2013 20:22
@junox, zapraszam oczywiście wszystkich, przecież napisałam, że mam duże garnuszki. Dodam jeszcze, że mam też dużo tych garnuszków. A wiadomo, im więcej biesiadników tym jedzenie lepiej smakuje.
junox 26.08.2013 10:33
mam nadzieję że to nie [email protected] zapraszasz,ale pozostałe koleżanki również:)
junox 26.08.2013 10:31
anemon-dziękuję za zaproszenie ,może skorzystam???
anemon 26.08.2013 10:18
@barbara11561, mam duże garnuszki, więc zapraszam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat