Najpierw opiszę jak wykonać same pyzy z mięsem. Połowę ziemniaków należy ugotować a połowę zetrzeć na tartce , ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę a ze startych ziemniaków odciskamy sok i dodajemy do ugotowanych , wbijamy jajko i dajemy mąkę .Wyrabiamy , gdy będzie się nam kleiło do rąk to podsypać mąką . Mięso zmielić i dusić na łyżce masełka wraz z cebulką , następnie po 20 minutach wbijamy jajko dodać 3 łyżki bułki tartej i mieszamy dokładnie, formujemy z niej kulki, odrywamy po kawałku ciasta , spłaszczamy , a na środku kładziemy łyżką farsz mięsny i zlepiamy tak aby powstała nam kuleczka . Gotowe pyzy wrzucamy na wrzątek i od wypłynięcia gotujemy jeszcze 12 minut. Kapusta : Kapustę szatkujemy , sparzyć , przełożyć do garnka zalać wodą ok 2 szklanki wstawić na gaz i zacząć gotować , w tym czasie koperek i szczypiorek myjemy szatkujemy i wrzucamy , do gotującej się kapusty. Kiełbasę osobno i wędzonkę też osobno kroimy w kostkę wraz z cebulą posypujemy najpierw kiełbasę przyprawą do grilla i uniwersalną a wędzonkę tylko uniwersalną . Smażymy osobno najpierw wędzonkę a potem kiełbasę z cebulą . Wszystko po usmażeniu przekładamy z patelni do kapusty. bez tłuszczu .Gotujemy godzinę wszystko razem , można podlać woda gdy woda nam wcześniej odparuje. Na koniec robimy zasmażkę z tłuszczu i mąki i zagęszczamy kapustę . Też możemy dać do koloru łyżeczkę koncentratu pomidorowego .