pyzy z mięsem i kapustą młodą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • Nadzienie:

  • mięso wieprzowe

    300 g
  • cebula

    1
  • masło

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    pół łyżeczki
  • jajko

  • sól

  • pieprz

  • kapusta biała

    1
  • koperek

  • wędzonka

    30 dag
  • kiełbasa podwawelska

    2 pętka
  • sól

  • pieprz

  • szczypiorek

  • kostka drobiowa

    1
  • cebula

    3
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw opiszę jak wykonać same pyzy z mięsem. Połowę ziemniaków należy ugotować a połowę zetrzeć na tartce , ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę a ze startych ziemniaków odciskamy sok i dodajemy do ugotowanych , wbijamy jajko i dajemy mąkę .Wyrabiamy , gdy będzie się nam kleiło do rąk to podsypać mąką . Mięso zmielić i dusić na łyżce masełka wraz z cebulką , następnie po 20 minutach wbijamy jajko dodać 3 łyżki bułki tartej i mieszamy dokładnie, formujemy z niej kulki, odrywamy po kawałku ciasta , spłaszczamy , a na środku kładziemy łyżką farsz mięsny i zlepiamy tak aby powstała nam kuleczka . Gotowe pyzy wrzucamy na wrzątek i od wypłynięcia gotujemy jeszcze 12 minut. Kapusta : Kapustę szatkujemy , sparzyć , przełożyć do garnka zalać wodą ok 2 szklanki wstawić na gaz i zacząć gotować , w tym czasie koperek i szczypiorek myjemy szatkujemy i wrzucamy , do gotującej się kapusty. Kiełbasę osobno i wędzonkę też osobno kroimy w kostkę wraz z cebulą posypujemy najpierw kiełbasę przyprawą do grilla i uniwersalną a wędzonkę tylko uniwersalną . Smażymy osobno najpierw wędzonkę a potem kiełbasę z cebulą . Wszystko po usmażeniu przekładamy z patelni do kapusty. bez tłuszczu .Gotujemy godzinę wszystko razem , można podlać woda gdy woda nam wcześniej odparuje. Na koniec robimy zasmażkę z tłuszczu i mąki i zagęszczamy kapustę . Też możemy dać do koloru łyżeczkę koncentratu pomidorowego .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 28.10.2013 17:54
super pyszne danie
Danka 02.10.2013 17:17
pyszności mniam
as28 25.07.2013 18:54
mniam mniam
Sarenka 02.07.2013 22:05
Bardzo lubię takie pyzy!
artur7 13.05.2013 19:26
mloda kapustka lubie
Małgorzata106 01.05.2013 17:41
rewelacyjne danie
SylwiaMagdaSabin 30.04.2013 13:13
któż nie przepada za pyzami:-))
AURELKA 26.03.2013 20:06
bardzo lubię pyzy
Marlenka.S 07.03.2013 21:02
uwielbiam pyzy
meg1984 07.03.2013 12:20
jedno z moich ulubionych dań

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat