Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna 0,5 szkl
jajko 2 szt

FARSZ

cebula 1 szt
mięso mielone 0,5 kg
olej 1/4 szkl
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Cisto:
Połowę ziemniaków gotujemy i mielimy. Resztę ziemniaków trzemy, odciskamy sok, odstawiamy, po czym zlewamy płyn. Skrobię dodajemy do ziemniaków. Łączymy z jajami, solą oraz mąką i zagniatamy.
Farsz:
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju, następnie odstawiamy i przestudzamy. Dodajemy mięso, przyprawy i wyrabiamy.
Z ciasta formujemy placuszki. Na każdym kładziemy łyżeczkę nadzienia, kształtujemy kule. Pyzy wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Pyzy wyławiamy z wody, układamy na talerzu i polewamy okrasą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 15.05.2015 20:49
bardzo lubię :)
iskierka.ag 15.05.2015 17:53
Świetne danie.
Smaczna_B 15.05.2015 17:44
dawno nie robilam , a tak je lubię
paulette17 15.05.2015 17:35
Uwielbiam pyzy :)
cooked 15.05.2015 16:53
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak