Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem
Dodajemy jajo i mąkę, wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej robimy duży wałek i odcinamy krążki ciasta.
Każdy krążek lekko spłaszczamy, nakładamy kuleczkę ciasta, zlepiamy i formujemy kuleczki.
Wrzucamy na osolony wrzątek i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy 2-3 min.
Dwie cebule kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i polewamy gotowe pyzy.
Farsz:
Mięso kroimy na kawałki i gotujemy z włoszczyzną (ja po prostu gotowałam krupnik i przed wsypaniem kaszy wyjęłam mięso).
Następnie studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Jedną dużą cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju, następnie dodajemy do mięsa. Całość dobrze przyprawiamy. Jeśli farsz będzie zbyt suchy możemy dolać troszkę wywaru z gotowania mięsa.
Z podanej ilości składników wyszło 24 pyzy o średnicy ok 5 cm.