Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1,2 kg
jajko 1 duże
mąka pszenna 1 szkl
łopatka bez kości 70 dag
cebule 3
olej do smażenia
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Ugotowane ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Dodajemy jajo i mąkę, wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na kilka części, z każdej robimy duży wałek i odcinamy krążki ciasta.
Każdy krążek lekko spłaszczamy, nakładamy kuleczkę ciasta, zlepiamy i formujemy kuleczki.
Wrzucamy na osolony wrzątek i od momentu wypłynięcia na wierzch gotujemy 2-3 min.
Dwie cebule kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i polewamy gotowe pyzy.

Farsz:
Mięso kroimy na kawałki i gotujemy z włoszczyzną (ja po prostu gotowałam krupnik i przed wsypaniem kaszy wyjęłam mięso).
Następnie studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Jedną dużą cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju, następnie dodajemy do mięsa. Całość dobrze przyprawiamy. Jeśli farsz będzie zbyt suchy możemy dolać troszkę wywaru z gotowania mięsa.

Z podanej ilości składników wyszło 24 pyzy o średnicy ok 5 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.03.2014 12:51
Pyszne pyzy :-)
Juleczka20 05.03.2014 08:58
uwielbiam PYZY:D
ao_12 04.03.2014 20:07
pyszne pyzy, mniam:)
Paolcia 04.03.2014 19:19
bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak