Pyzy z kaszą burgul i pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • ziemniaki

    2 kg
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

    do smaku

farsz

  • Kasza burgul

    1/2 szklanki
  • pieczarki

    50 dag
  • cebula

    2 szt
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • olej

    do smażenia
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyzy z kaszą burgul i pieczarkami foto
Drobną kaszę burgul nie potrzeba gotować, wystarczy zalać gotującą wodą i wymieszać
Krok 2 - Pyzy z kaszą burgul i pieczarkami foto
Pieczarki obrać i pokroić
Krok 3 - Pyzy z kaszą burgul i pieczarkami foto
Podsmażyć pieczarki na oleju
Krok 4 - Pyzy z kaszą burgul i pieczarkami foto
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu. zmieszać wszystkie składniki i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Doprawić kucharkiem, solą i pieprzem
Krok 5 - Pyzy z kaszą burgul i pieczarkami foto
Ziemniaki ugotowane przepuścić przez praskę, a surowe zetrzeć na tarce. Starte ziemniaki wycisnąć przez lnianą ściereczkę, a pozostałą wodę pozostawić na pół godziny aby na dnie zebrała się skrobia ziemniaczana. Po tym czasie wodę odlać. Ziemniaki ugotowane i surowe wraz ze skrobią z ziemniaków i łyżką maki ziemniaczanej wyrobić na ciasto. Odrywać po kawałku ciastu, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć farsz i skleić
Krok 6 - Pyzy z kaszą burgul i pieczarkami foto
Pyzy partiami ugotować w osolonej wodzie, około 10 minut od wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 10.02.2015 22:16
ciekawy przepis, z taką kaszą nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat