Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 1/2 kg
jajko
mąka pszenna 3-4 łyż
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy

Połowę ziemniaków gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i przeciskamy przez praskę. Pozostałą połowę ścieramy na tarce o małych oczkach.
Starte ziemniaki przeciskamy przez ścierkę lub pieluchę tetrową. Wyciśniętą wodę odstawiamy na kilka minut, aż się ustoi. Następnie zlewamy wodę a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do startych ziemniaków. Następnie ziemniaki ze sobą mieszamy, dodajemy jajko, sól i mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy zgrabne kulki, które gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu ok 7 minut.
Podajemy ze skwarkami z boczku lub słoniny lub ulubionym sosem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 05.08.2013 09:43
dawno takich nie robiłam
Łukasz15 15.03.2013 14:31
Uwielbiam pyzy
Bernadeta1 01.03.2013 11:18
bardzo smaczne
Adam/ZUB3R 04.11.2012 11:15
pycha
SmacznaPyza 25.09.2012 06:08
jakoś do pyzów nigdy nie dodawałam jajka - mąka powinna związać całość
usmiech 24.09.2012 22:49
nie ma jak tradycja
Piotr-21 24.09.2012 22:32
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak